söndag 27 maj 2012

Så ska en räka skalas enligt Reinfeldt & Borg

Sommarvärme, grillkväll och schlagerfestival i ett hus nära havet. Säkert en vykortsbild som många med mig upplevde i går. I goda vänners lag med mat och dryck, njutandes av den första riktiga sommarhelgen. Det är en bild av vårt sommarsverige.

På "min" fest så hade vi även glada grannar i huset bredvid som på samma sätt firade av både sommarinträdet och vinsten i Eurovision. Det fanns en skillnad dock. För i den där familjära stämningen som rådde på andra sidan staketet så såg jag något som direkt förbryllade mig. Något i den där perfekta vykortsbilden stämde helt enkelt inte.

En bit bort, från trädgårdsmöblerna i teak och den påkostade designgrillen, satt det ett eget sällskap. Vid ett rangligt campingbord med pallar satt nämligen två kvinnor med flera skålar och påsar på bordet. Där fanns ingen dryck eller något tjo och tjim. Nej, där skalades det på beställning räkor till sällskapet vid det stora bordet. På korthuggna tillrop skalades det på och sprangs fram med nyskalade räkor vart eftersom. Det var alltså tjänstefolkets bord.

Men det var inte bara tjänstefolkets bord. Det var också ditt och mitt bord. I dagens Sverige är det nämligen helt okej att ta in räkskalande tjänstefolk och låta alla andra vara med och betala kalaset. Stolt och något berusad berättade värdfamiljen hur fantastiskt det är att man numera kan göra RUT - avdrag för att sina räkor skalade. "Det lukar ju så illa om fingrarna sen och då är det ju bra att man slipper det" sa Bill. "Ja, och så får invandrarna lite jobb också", skrockade Bull.

Räkskalare, läxhjälpskonsulter och få skjortan struken. Lägg där till sänkt krogmoms och andrahandsuthyrning så har du hela den moderatledda minoritetsregeringens jobbpolitik i ett litet paket. Just igår kväll handlade det om momssänkta räkor och skattesubventionerade räkskalerskor.

På Wikipedia står följande att läsa om tjänstefolk: "Termen används idag i historiska sammanhang samt i pejorativt syfte." Det är dags att lägga till borgerlig nutida politik. Skillnaden från förr är bara att vi subventionerar den med skattemedel.

Hoppas räkorna smakade. Räkningen gick till dig och mig.
Lästips: Peter Högberg och Peter Johansson om vinsten med ett par olika perspektiv.
Media: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3, SVT, AB, EXPR, GP, SR.    

3 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka. Och dessutom med ett dunderinlägg som borde ge kraftfulla reaktioner. Själv gick jag i taket.

  /Eva

  SvaraRadera
 2. Tack Eva! Känns bra att vara tillbaka på banan igen..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns ofattbart att detta förekommer i dagens Sverige. Så kan det inte få fortsätta att vara. Tack för bra blogg Sebastian!

   Radera